گزارشها نشان میدهد که بیش از ۶۰ هزار ملوان در ایران از بیمه محروم هستند و عملاً هیچگاه امکان بازنشستگی برای این افراد فراهم نمیشود.
این بحران که سالهاست ادامه دارد، با بیتوجهی سازمان تأمین اجتماعی و عدم بازنگری در دستورالعملهای مرتبط تشدید شده است.
۶۴ هزار ملوان در مناطق جنوبی اهواز
بر اساس آمار اداره کل بنادر و دریانوردی، حدود ۸۰ هزار نفر در کشور در فعالیتهای مرتبط با شناورها مشغول به کار هستند که از این تعداد، بیش از ۶۴ هزار نفر ساکن مناطق جنوبی اهواز هستند.
فعالیت این ملوانان بسته به نوع و ابعاد شناورها متفاوت است، اما ساختار بیمهای ناکارآمد آنان را در برابر بسیاری از خطرات شغلی و درمانی بیپناه کرده است.
بیمهای که عملاً وجود ندارد
تنها دستورالعمل بیمهای مرتبط با ملوانان به سال ۱۳۷۴ بازمیگردد و از آن زمان تاکنون هیچ اقدام مؤثری برای اصلاح یا بهروزرسانی آن انجام نشده است.
مالکان شناورها نیز با این استدلال که ملوانان فقط در زمان سفرهای دریایی شاغل هستند، صرفاً در همین ایام آنها را در لیست بیمه قرار میدهند.
این سیاست باعث شده است که ملوانان در بیشتر ماههای سال بیکار محسوب شوند و از خدمات درمانی و مزایای بیمه محروم بمانند.
محدودیتهای صیادی برای بومیان؛ سود برای چینی ها
علاوه بر مشکلات بیمهای، ملوانان و صیادان محلی با محدودیتهای شدید صیادی مواجه هستند. این در حالی است که مقامات حکومت تهران به شرکتهای خارجی، بهویژه چینیها، مجوز صید ترال در خلیج را دادهاند.
به گفته محمدجواد ظریف، خلیج به چینیها اجاره داده شده است تا از منابع دریایی آن بهرهبرداری کنند. این سیاست، فشار مضاعفی بر صیادان بومی وارد کرده است که نه تنها با محدودیت صید مواجهاند، بلکه از هیچگونه پوشش بیمهای و حمایتی نیز برخوردار نیستند.
نبود حمایتهای بیمهای و محدودیتهای کاری، شرایط زندگی را برای ملوانان و صیادان بومی در مناطق جنوبی اهواز دشوار کرده است.
این افراد که ستون اقتصادی و اجتماعی مناطق ساحلی محسوب میشوند، در غفلت سیاستگذاریها، با چالشهای روزافزون معیشتی مواجهاند.