والاستریت ژورنال از گفتوگوهای «جداگانه اما در ارتباط نزدیک» با مذاکرات وین برای مبادله زندانیان غربی محبوس در ایران خبر داد.
این نشریه روز جمعه ۲۹ بهمن در گزارشی نوشت که همزمان با مذاکرات هستهای در وین، گفتوگوهای «جداگانه اما در ارتباط نزدیک» با این مذاکرات نیز برای آزادی دستکم شش شهروند آمریکا و بریتانیا که در ایران محبوساند در جریان است.
در این گزارش از جمله به نام مراد طاهباز، باقر و سیامک نمازی و عماد شرقی، شهروندان ایرانی- آمریکایی اشاره شده است.
بر اساس این گزارش، ایران در ازای آزادی این زندانیان خواستار دریافت پول و همچنین آزادی ایرانیان زندانی در کشورهای غربی شده است.
والاستریت ژورنال یادآوری کرده که آزادی زندانیان جزو مذاکرات اتمی وین نیست اما در مذاکرات قبلی برجام نیز مذاکراتی موازی با گفتوگوهای اتمی برای آزادی زندانیان انجام شد.
در همین حال جارد گنسر، وکیل خانواده نمازی، نیز گفت که انتظار دارد در صورت دستیابی ایران و قدرتهای جهانی به توافق اتمی، توافقی نیز بر سر آزادی زندانیان صورت گیرد.
او تاکید کرد که بدون توافق اتمی، احتمال توافقی جداگانه برای آزادی زندانیان بسیار سخت است.
خبرگزاری رویترز روز پنجشنبه گزارش داد که در پیشنویس توافق هستهای بین ایران و قدرتهای جهانی، ایران در مرحله نخست از جمله باید غنیسازی اورانیوم را به زیر پنج درصد بازگرداند و زندانیان غربی را آزاد کند.
یک دیپلمات غربی به ایران اینترنشنال گفت مبادله زندانیان بخشی از سند نهایی مذاکرات وین نیست بلکه بخشی از مذاکراتی است که در عرض گفتوگوهای احیای برجام است.
وبسایت نور نیوز، نزدیک به شورای عالی امنیت ملی ایران، نیز در واکنش به گزارش رویترز نوشت موضوع آزادی زندانیان «اساسا هیچ ارتباطی به مذاکرات جاری در وین ندارد».
رابرت مالی، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران، چندی پیش همزمان با اعتصاب غذای بری روزن، گروگان سابق سفارت آمریکا در ایران، گفته بود که آزادی شهروندان آمریکایی زندانی در ایران پیششرط توافق با تهران است.
همزمان با توافق برجام در سال ۱۳۹۴ نیز ایران و آمریکا تعدادی از شهروندان دوتابعیتی زندانی را مبادله کردند و مدتی پس از آن روزنامه آمریکایی والاستریت ژورنال خبر داد که دولت باراک اوباما دو محموله پول نقد و در مجموع یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار را با هواپیما به ایران فرستاده است.