موضوع ایران یکی از محورهای اصلی مذاکرات نخستوزیر اسرائیل در بحرین
نفتالی بنت برای اولین بار راهی بحرین شده است. دفتر بنت موضوع این سفر را مسائل دیپلماتیک، اقتصادی و فناوریهای جدید اعلام کرد. رسانههای اسرائیل نوشتهاند که “مذاکرات هستهای و تهدیدهای ایران” در کانون گفتوگو قرار دارد.
نفتالی بنت، نخست وزیر اسرائیل روز دوشنبه ۱۴ فوریه (۲۵ بهمن) برای دیداری دو روزه عازم منامه، پایتخت بحرین شد.
بنت کمی پیش از سفرش به بحرین گفت که با حمد بن عیسی آل خلیفه، پادشاه بحرین و سلمان بن حمد آل خلیفه، ولیعهد این کشور دیدار خواهد کرد.
به گزارش دویچه وله، نخست وزیر اسرائیل قرار است با سایر مقامات ارشد و اعضای جامعه یهودیان بحرین نیز دیدار کند. او گفت در “نشستهایی در ارتباط با توافقنامه صلح” شرکت خواهد کرد.
سفر نفتالی بنت، نخست وزیر اسرائیل به بحرین آخرین دیدار مقامات عالیرتبه اسرائیل از کشورهای عربی است که پس از “توافقنامه ابراهیم” در سال ۲۰۲۰ میلادی انجام گرفته است؛ توافقنامهای که با میانجیگری دونالد ترامپ، رئیس جمهوری پیشین آمریکا به امضا رسید.
بحرین و متحد نزدیکش امارات متحده عربی، پس از مصر و اردن سومین و چهارمین کشور عربی هستند که با اسرائیل رابطه برقرار کردهاند.
بنت در شروع این سفر یادآور شد: «در این دوران پر فراز و نشیب مهم است که از این منطقه پیام حسن نیت، همکاری و ایستادگی در کنار هم در برابر چالشهای مشترک ارسال کنیم.»
این سفر پس از دیدار بنی گانتس، وزیر دفاع اسرائیل از منامه در اوایل ماه جاری صورت میگیرد که در جریان آن توافقنامه دفاعی میان دو کشور به امضا رسید.
اقدامات مشترک علیه “تهدید ایران”
سفر بنت در حالی صورت گرفته است که مذاکرات برای احیای توافقنامه هستهای میان جمهوری اسلامی و بریتانیا، چین، فرانسه، آلمان و روسیه و به صورت غیرمستقیم آمریکا ادامه دارد.
دولت اسرائیل به شدت با بازگشت به توافقنامه اتمی سال ۲۰۱۵ مخالف است و به طور مرتب هشدار داده که پیشنهاد کاهش تحریمها علیه جمهوری اسلامی “منجر به افزایش درآمد این کشور خواهد شد و ایران از آن برای خرید سلاح علیه اسرائیل استفاده خواهد کرد”.
سفر بنت به بحرین تحتاشعاع افزایش تنشهای منطقهای است. آمریکا و ایران یکدیگر را به حمله به کشتیهای تجاری در خلیج فارس متهم میکنند. موضوع دیگر حمایت جمهوری اسلامی از شورشیان حوثی در یمن و حملات موشکی اخیر علیه امارات است.
به گزارش خبرگزاری فرانسه یوئل گوزانسکی، محقق ارشد موسسه مطالعات امنیت ملی در تل آویو، در باره سفر نخست وزیر اسرائیل به بحرین گفته است که سفر بنت “مطلقا” درباره ایران است. او تصریح کرد: «در پرتو گفتوگوها در وین، این یک نمایش قدرت، و نماد نزدیکی دو کشور به یکدیگر است.»
دور گلد، رئیس مرکز روابط عمومی در اورشلیم نیز گفت که اسرائیل و بحرین به سمت روابط نزدیکتر سوق داده شدهاند، زیرا هر دو “در معرض تهدید اقدامات ایران هستند”.
او در این ارتباط به ناآرامیهای بحرین اشاره کرد که در آن “حمایت جمهوری اسلامی از شورشیان” مطرح شده است. دولت بحرین ایران را به حمایت از شیعیان مخالف دولت متهم میکند. موضوع پشتیبانی جمهوری اسلامی از حزب الله لبنان نیز از موارد طیف تهدیداتی است که اسرائیل آن را متوجه خود میداند.
در اوایل ماه جاری بنی گانتس، وزیر دفاع اسرائیل و شش ماه پیش از آن در ماه سپتامبر سال گذشته میلادی یائیر لاپید، وزیر امور خارجه این کشور به بحرین سفر کرده و با مقامات عالیرتبه این کشور دیدار کرده بودند. در این سفرها آنها همچنین از پایگاه ناوگان پنجم آمریکا در بحرین بازدید کردند.
مقامات جمهوری اسلامی بارها نگرانی خود را از گسترش روابط سیاسی اسرائیل در منطقه ابراز کردهاند.