رسانههای اسرائیل روز پنجشنبه، ۲۱ بهمن، گزارش دادند نخست وزیر این کشور در تماس تلفنی این هفته با رئیس جمهوری آمریکا به جو بایدن گفته است که «اگر شما با ایرانیها توافق برجام را امضا نکنید، هیچ اتفاقی نخواهد افتاد».
همزمان، به نوشته سایت اکسیوس، مقامات اسرائیل ارزیابی کردهاند که در صورت بازگشت آمریکا به برجام، زمان گریز هستهای ایران تنها چهار تا شش ماه خواهد بود.
سایت والانیوز در گزارش روز ۲۱ بهمن خود خبر داده که بعد از مکالمه تلفنی جو بایدن و نفتالی بنت در آغاز این هفته، اختلاف نظرهای آمریکا و اسرائیل در مورد احیای برجام کماکان به قوت خود باقی مانده است.
به گزارش رادیو فردا، بر اساس این گزارش، آقای بنت در تماسی که آقای بایدن پس از حدود پنج ماه نبود ارتباط با نخست وزیر اسرائیل برقرار کرد، تلاش کرد تا رئیس جمهوری آمریکا را از بازگشت به برجام منصرف کند و تاکید کرد که ادامه وضعیت کنونی در صورت شکست مذاکرات وین، «الزاما به وخیمتر شدن اوضاع منجر نخواهد شد».
به نوشته والانیوز، جو بایدن در پاسخ گفت، اطمینانی ندارد که شرایط در صورت عدم احیای برجام، وخیم نشود.
به نوشته این گزارش، آقای بایدن در همین حال گفت هنوز معلوم نیست که برجام احیا شود، و تاکید کرد که او به «خطوط قرمز» دولت واشینگتن در قبال محدودیتها برای برنامه اتمی ایران وفادار است.
اظهارات رد و بدل شده در مکالمه تلفنی روز یکشنبه، ۱۷ بهمن، میان نفتالی بنت و جو بایدن را «یک مقام ارشد و آگاه اسرائیلی» در اختیار والانیوز قرار داده است. دفتر نخست وزیری اسرائیل این گزارش را رد نکرده است.
به نوشته والانیوز، نخست وزیر اسرائیل محاسباتی را که مقامات کشورش در مورد زمان گریز هستهای ایران در صورت احیای برجام ارائه کردهاند، در گفتوگوی تلفنی با جو بایدن عنوان کرده است.
بر اساس این گزارش، نظر به پیشرفتهای ایران در برنامه اتمی در دوره اخیر، مدت زمانی که ایران به تمامی مواد لازم برای تهیه بمب اتمی نیاز دارد، از یک سال به تنها چند هفته یا چند ماه کاهش یافته است.
در همین زمینه سایت اکسیوس نیز روز ۲۱ بهمن نوشت که کارشناسان دولت اسرائیل ارزیابی کردهاند که مدت زمان مورد نیاز جهت تولید اورانیوم غنیشده مورد نیاز برای تولید بمب اتمی ایران، حداکثر چهار ماه تا شش ماه است.
پیشتر روزنامه وال استریت جورنال این هفته به نقل از مقامات آمریکایی نوشته بود که دولت جو بایدن نیز ارزیابی کرده که زمان گریز هستهای ایران، اکنون کمتر از یک سال است و احتمالا به شش ماه کاهش یافته است.
به گزارش این روزنامه آمریکایی، دولت آقای بایدن با وجود این برآورد، همچنان احیای برجام را راهی برای رفع نگرانیها از پیشرفت برنامه هستهای ایران میداند.
اکسیوس در گزارش روز پنجشنبه نوشت که مقامات اسرائیلی در رایزنی ویدئویی اخیر با مقامات آمریکا متوجه شدند که آمریکا اصراری به لزوم انهدام سانتریفیوژهای پیشرفته ایران، بعد از احیای برجام، ندارد.
مقامات اسرائیلی گفتهاند که احیای برجام در این شرایط به ایران امکان دهد که در مدتی کوتاه استفاده از سانتریفیوژهای پیشرفته را از سربگیرد.
نخست وزیر اسرائیل بعد از مکالمه تلفنی با جو بایدن، ایال خولاتا، مشاور امنیت ملی دولت اسرائیل را راهی آمریکا کرده تا با جیک سالیوان، همتای آمریکاییاش و دیگر مقامات واشینگتن مذاکره کند.
به نوشته اکسیوس، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید از ارائه جزئیات درباره رایزنیهای جاری میان آمریکا و اسرائیل خودداری کرد و آن را مسائل محرمانه نامید.
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا نیز به اکسیوس گفته است که در مورد ادعاهای خاص درباره مذاکرات، از طریق رسانهها اظهار نظر نخواهد کرد.
در همین حال رابرت مالی، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران، در صدر یک هیئت آمریکایی این هفته در وین به سر میبرد و در دور هشتم مذاکرات میان ایران و قدرتهای باقیمانده در برجام، حضور غیرمستقیم دارد.
با این حال، به نوشته اکسیوس مشخص نیست که مذاکرات دور هشتم که از روز ۱۹ بهمن از سرگرفته شده، به احیای برجام بینجامد.
نفتالی بنت به روشنی تاکید کرده که چه برجام احیا شود چه نه، دولت او به هیچ توافق یا تفاهم آمریکا و قدرتها با ایران مقید نخواهد بود و اقدامات اسرائیل برای «ضربه زدن به ایران جهت تضعیف رژیم اختاپوسی تهران در عرصههای گوناگون، ادامه خواهد یافت».
مقامات تهران مدعی هستند که هیئت ایرانی با تصمیم سیاسی برای احیای برجام به میز مذاکرات در وین بازگشته اما آمریکا باید «تضمین بدهد» که دوباره از برجام خارج نخواهد شد و تهران نیز فرصت راستیآزمایی برای تعهدات آمریکا را داشته باشد.
دهها سناتور آمریکایی این هفته در نامهای به کاخ سفید هشدار دادند که موافقت سنا برای بازگشت آمریکا به برجام الزامی است و بدون داشتن دسترسی سنا به نظارت بر توافق احتمالی با ایران، این مجلس تلاش خواهد کرد تا هر توافقی را که دولت کنونی واشینگتن با ایران به دست آورد، لغو کند.