مقامات فعلی و پیشین ایالات متحده آمریکا میگویند همزمان با تنشهای فزاینده در منطقه گفتگو و مناقشه در دولت بایدن در مورد چگونگی واکنش به حملات و اقدامات تحریکآمیز رژیم ایران و مزدورانش به منافع آمریکا و متحدانش بالا گرفته است.
حمله به پایگاه «التنف» و یا حملات پی در پی به کشتیهای تجاری در آبهای خلیج و دریایی عمان گفتگوهایی را در مورد واکنشهای احتمالی به این نوع حملات به دنبال داشته است. به گفته دو مقام کنونی و یک مقام پیشین آمریکایی که از این گفتگوها مطلع هستند، دولت آمریکا در پی گزینهای است که بدون شعلهور شدن یک جنگ فراگیر با تهدیدات جمهوری اسلامی مقابله کند اما برخی افسران ارشد خواستار پاسخ سنگین به رژیم اسلامی ایران هستند.
به نوشته کیهان لندن، به گفته دو مقام دفاعی و دو مقام آگاه دولت آمریکا، دولت بایدن و رهبران نظامی ایالات متحده بطور فزاینده نگران افزایش تنشها با جمهوری اسلامی در ایران هستند و به سال ۲۰۲۲ که در راه است بهعنوان نقطه عطف احتمالی نگاه میکنند.
«انبیسی نیوز» ۲۱ دسامبر (۳۰ آذر) گزارش داده است پس از حمله به پایگاه نظامی ایالات متحده در «التنف» در جنوب سوریه (۲۰ اکتبر) با ۵ پهپاد انتحاری تنشها بیش از پیش افزایش یافته است. هیچیک از نیروهای آمریکایی در این حمله کشته نشدند، اما چندین ساختمان به شدت آسیب دیدند.
سه مقام دفاعی و دو مقام دولت آمریکا گفتند که رژیم ایران پشت این حمله بوده و این حمله را از طریق نیروهای نیابتی با هدف کشتن نیروهای آمریکایی انجام داده است. ژنرال فرانک مککنزی فرمانده فرماندهی مرکزی ایالات متحده (سنتکام) در مصاحبه با مجله «تایم» جمهوری اسلامی ایران را مقصر دانست و گفت هر کسی که این کار را انجام داد «به وضوح در تلاش برای کشتن آمریکاییها بوده است.»
مقامات آمریکایی گفتند که رژیم ایران این حمله را به تلافی حمله اسرائیل به سوریه که منجر به کشته و زخمی شدن چندین عضو سپاه قدس شد انجام داد. در حمله اسرائیل یک محموله قطعات موشکی پیشرفته هدف قرار گرفت که برای گروههای تحت حمایت رژیم ایران در سوریه ارسال شده بود.
پنج مقام آمریکایی گفتند که ارتش در مورد حمله پهپادها هشدار داده بود و بیشتر از ۲۰۰ سرباز آمریکایی از پایگاه «التنف» دور شده بودند.
پس از این حمله بود که لوید اوستین وزیر دفاع آمریکا از ژنرال مککنزی برای تلافیِ این حملات چند گزینه پیشنهادی درخواست کرد. یکی از این گزینهها حمله مستقیم به اهدافی در خاک ایران بود که احتمال کشته شدن ایرانیها در آن وجود داشت. اما مقامات ارشد دولت بایدن نگران این بودند که کشته شدن ایرانیها در این عملیات وضعیت را بدتر کند بنابراین گزینههای بیشتری را خواستار شدند.
گزینههای دیگر شامل حملات هوایی و سایبری بود اما در نهایت دولت بایدن تصمیم گرفت پاسخ حمله به پایگاه التنف را از طریق دیپلماسی بدهد.
در همین ارتباط، یک مقام دولتی آمریکا گفته است باید گزینههایی را اجرا کرد که برای مقامات جمهوری اسلامی مشخص شود که در آینده «هر نوع تکرار حملات مرگبار تا چه اندازه برایشان گران تمام خواهد شد.»
با وجود ارسال پیام هشدارآمیز از آمریکا به ایران اما این هفته دو بار پایگاه «التنف» با پهپادهای انتحاری و راکت تهدید شد. یک جنگنده انگلیسی با شلیک موشک هوا به هوا یکی از پهپادها را ساقط کرد اما پهپاد دیگر به پرواز ادامه داد.
مقامات دفاعی آمریکا مطمئن نیستند که آیا این یک تلاش برای حمله بود که خنثی شد یا اینکه پهپادها در حال بررسی و سنجیدن توان دفاعی ایالات متحده بودند. به گفته دو مقام ارتش آمریکا، در هر صورت این حادثه نگرانیها در مورد تشدید تهدیدات علیه آمریکاییها در هفتههای آینده را بیشتر کرده است.