نفتالی بنت، نخست وزیر اسرائیل با محمد بن زاید آل نهیان، ولیعهد ابوظبی دیدار و گفتوگو کرد. این سفر در بحبوحه تشدید تنشهای منطقهای در حالی که قدرتهای جهان در تلاش برای احیای توافق هسته ای با ایران هستند، انجام شد. اسرائیل و برخی کشورهای عرب حوزه خلیج در مورد فعالیتهای ایران در منطقه نگرانی هایی مشترک دارند.
این اولین دیدار رو در رو عالیرتبهترین مقامات دو کشور است.
امارات پس از مصر و اردن سومین کشور عربی است که با اسرائیل روابط دیپلماتیک رسمی برقرار کرد.
سفر نفتالی بنت، نخستوزیر اسرائیل به امارات و دیدارش با محمد بن زاید، حاکم دوفاکتوی این کشور، چه معنایی دارد؟ آیا این دیدار تاریخی، یک شکست دیپلماتیک برای جمهوری اسلامی ایران محسوب میشود؟
سفیر اسراییل در ابوظبی گفت که ایران یکی از موضوع های در دستور کار مذاکرات دو طرف است.
بنت روز گذشته و پیش از سفر به امارات در سخنانی گفت: ” در باره گسترش روابط در شماری از زمینهها به ویژه تقویت روابط اقتصادی و تجاری. تنها در یک سال از زمان عادی سازی روابط شاهد پتانسیل فوق العادهای در شراکت دو کشور بودیم. این تازه شروع است.”
امیر هایک، سفیر اسرائیل در ابوظبی، گفته است که “دو طرف در مورد فعالیتهای ایران نگرانی مشترک دارند”
روزنامه اسرائیل هیوم به نقل از مقامات ناشناس اعلام کرد انتظار میرود در این سفر بنت اطلاعاتی در خصوص شبه نظامیان و پهپادهای عرضه شده توسط ایران در منطقه به امارات ارائه کند.
یائیر لاپید، وزیر خارجه اسرائیل در ژوئن گذشته برای افتتاح سفارت اسرائیل به ابوظبی سفر کرده بود.
سفر آقای لاپید، اولین سفر یک مقام بلندپایه اسرائیلی به امارات از زمان امضای توافق بین دو کشور برای عادی سازی روابط در سال گذشته بود. این توافق با میانجیگری آمریکا صورت گرفت.
برخی سفر وزیر خارجه اسرائیل به امارات را لحظهای مهم برای اسرائیل و جهان عرب توصیف کردند و برخی از جمله ایران و تشکیلات خودگردان فلسطین آن را محکوم کردند.
امارات هم چند ماه پیش سفارتش را در تل آویو افتتاح کرد.
نگرانی مشترک اسرائیل و کشورهای حاشیه خلیج در مورد ایران میتواند از عوامل اصلی برقراری روابط باشد.