بلومبرگ روز جمعه گزارش داد که که شرکت ایتالیایی «انی» (Eni) از بزرگترین شرکتهای نفتی اروپا «ناخواسته» یک محموله نفت خام از ایران خریداری کرده؛ اقدامی که ناقض تحریمهای آمریکا است.
بر اساس این گزارش، شرکت انی در سال ۲۰۱۹ یک محموله نفتی را خریداری کرد که گویا از عراق آمده بود؛ واقعیتی که البته از سوی مقامهای بغداد رد شده است.
این شرکت نفتی مستقر در رم در بیانیهای به تاریخ ۱۸ آبان که در اختیار بلومبرگ قرار گرفته، اعلام کرد تحقیقات بعدی شامل استفاده از ردیاب ماهوارهای ثابت کرده که این محموله نفت خام، در واقع، متعلق به ایران است.
علنی شدن این جزییات در پی طرح شکایتی در لندن به دلیل «اخراج ناعادلانه» یک فرد کارمند در رابطه با معاملات نفتی صورت گرفته است.
شرکت انی به دادگاه گفته است بازرسانش به این نتیجه رسیدند که مدیر و رئیس شرکت «عامدانه» نتایج غیرطبیعی آزمایشی را که نشان میداد منشاء محموله نامشخص است، حذف کردهاند.
بنابر اظهارات قضات در این پرونده، پس از آنکه نتایج آزمایشگاهی تایید کرد نفت خام یاد شده متعلق به عراق نیست، این غول نفتی ایتالیایی ناچار به بازگرداندن محمولهای در حدود هفتصد هزار بشکه نفت شده است.
شاکی این پرونده زنی به نام فرانچسکا دلادیو است؛ او به دلیل نقش داشتن در این واقعه از سمت خود به عنوان مدیر عملیات تجارت نفت انی برکنار شد.
قضات پرونده یادآور شدند که رئیس خانم دلادیو با نام، الساندرو دس دوریدس، نیز بهطور جداگانه از سمت خود برکنار شده است.
شرکت نفتی انی همچنین به دادگاه گفته است اخراج خانم دلادیو به دلیل عبور از چندین خط قرمز و مخفی نگه داشتن اطلاعات از واحد پالایش نفت شرکت، صورت گرفته است.
شرکت انی بر پایبندی کامل حقوقی به تحریمهای نفتی وضع شده از سوی ایالات متحده و نقض «ناخواسته» این مقررات تاکید کرده است.
جمهوری اسلامی ایران به دلیل اتکا و وابستگی شدید به درآمدهای نفتی خود کوشیده است تا راههای تازه و پیچیدهای برای دور زدن تحریمهای آمریکا پیدا کند، از جمله عملیات پنهانی فروش نفت خود را از طریق شرکتهای پوششی، کشتی به کشتی، و شرکتهایی که از سیستم مالی آمریکا استفاده نمیکنند، انجام داده است.
حکومت ایران پیش از تحریمهای آمریکا روزانه دو و نیم میلیون بشکه صادرات نفت داشت. به گفته جواد اوجی، وزیر نفت در دولت ابراهیم رئیسی، «تحریمهای آمریکا سبب شد ایران از آوریل ۲۰۱۸ تا آوریل ۲۰۲۱ از تولید یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون بشکه نفت و بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار درآمد نفتی محروم شود».
نفت مهمترین منبع تامین ارز کشور در دوران قبل از تحریمها بود و سالانه ۶۰ میلیارد دلار ارزآوری داشت. خزانهداری کل کشور چند ماه پیش گزارش داده بود که در بهار سال جاری تنها «سه درصد» از درآمدهای نفتی محقق شده است.