انتقاد پزشکیان از دانشجویان در روز دانشجو: چرا از غزه حمایت نکردید؟
مسعود پزشکیان، رئیسجمهور حکومت تهران، در سخنرانی به مناسبت روز دانشجو در دانشگاه شریف، از عدم حمایت دانشجویان ایرانی از «جنایات در غزه» انتقاد کرد و گفت: «در حالی که دانشجویان در آمریکا و اروپا علیه بیعدالتی در غزه اعتراض میکنند، دانشجویان ایرانی واکنش مشابهی نشان ندادند.»
سرکوب اعتراضات داخلی؛ سکوت پزشکیان درباره دانشجویان
این سخنان در حالی بیان شد که بسیاری از دانشجویان در جغرافیای ایران در جریان اعتراضات موسوم به «زن، زندگی، آزادی» در دو سال گذشته با احکام سنگین قضایی، بازداشت، محرومیت از تحصیل و شکنجه مواجه شدند. پزشکیان در این سخنرانی اشارهای به این وقایع نکرد و تنها بر ضرورت عدم درگیری در دانشگاهها تأکید کرد و گفت: «لزومی ندارد در دانشگاه با هم دعوا کنیم. قبل از انقلاب بحث میکردیم و هرکس منطق ضعیفتری داشت کنار میرفت.»
انتقاد از بحرانهای اقتصادی و مدیریتی
پزشکیان همچنین با اشاره به بحرانهای موجود در زمینه برق، گاز، بنزین و آب گفت: «به هرچه میخواهیم دست بزنیم، میگویند به این دست نزن.» او از آزمونوخطا در انتخاب مدیران انتقاد کرد و گفت: «اگر راه و نقشه را بلد باشیم، تغییر افراد نباید مسیر ما را عوض کند.»
در پاسخ به پرسش دانشجویان درباره افاِیتیاِف (FATF)، سازمان مبارزه با جرایم مالی و تأمین مالی تروریسم، پزشکیان خواستار تأسیس سازوکاری داخلی شد و گفت: «آمریکا در افاِیتیاِف نشسته و همه چیز ما را رصد میکند، اما خودمان بخاطر نداشتن چنین سیستمی حتی متوجه نمیشویم که کشتیها و کالاهایمان کجا میروند.»
عدم پیوستن حکومت تهران به افاِیتیاِف موجب شده این کشور همچنان در فهرست سیاه پولشویی باقی بماند. کارشناسان اقتصادی تأکید دارند که این وضعیت باعث سختتر شدن تجارت خارجی، افزایش هزینه تأمین کالاها، سقوط ارزش پول ملی و خروج ارز از کشور شده است.
سخنرانی پزشکیان در دانشگاه شریف همزمان با انتقادات درباره برکناری رئیس دانشگاه فردوسی مشهد و تغییر معاون دانشجویی دانشگاه پزشکی تهران صورت گرفت. این تغییرات مدیریتی، که برخی آن را ناشی از فشارهای سیاسی میدانند، حواشی زیادی به دنبال داشته است.
سخنرانی روز دانشجو بار دیگر تضاد میان انتظارات دولت و دانشجویان را برجسته کرد و چالشهای اجتماعی و سیاسی دانشگاهها را به کانون توجه قرار داد.